Jáhly patří mezi moje nejoblíbenější suroviny vůbec. Vynikající jsou nasladko v podobě kaší, i různých nákypů, které jsou podle mě mnohem chutnější než klasické ovocné rýžové nákypy, ale i naslano. Zapékat je můžete stejně jako rýži nebo těstoviny, to znamená se zeleninou, tuňákem, sýrem nebo masem. Tento nákyp s rajčaty a mozzarellou je výborný teplý k obědu, i studený k večeři. Protože jsou v něm rajčata, která pouští vodu, raději ho nezamrazujte.
Ingredience
Na 1 zapékací mísu (18 x 25 cm)
- ½ hrnku syrových jáhel
- 1 hrnek jáhlové mouky
- 3 vejce
- 3 rajčata
- 3 lžíce řepkového oleje
- ½ bulvy celeru
- 200 g bílého ovčího jogurtu
- 3 lžíce směsi italských bylinek
- 1 lžička sušeného česneku
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- 80 g mozzarelly
- ½ balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
Postup
- Celer oloupeme, nakrájíme na kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme.
- Celer necháme trochu vychladnout, pak ho vložíme do mixéru, přidáme tři lžíce „celerové“ vody a 200 gramů ovčího jogurtu a rozmixujeme.
- V hluboké míse smícháme uvařené jáhly, jáhlovou mouku, řepkový olej a tři rozklepnutá vejce. Vmícháme rozmixovaný celer. Osolíme, opepříme a přidáme směs italských bylinek, sušený česnek a prášek do pečiva. Pořádně promícháme.
- Polovinu těsta nalijeme do zapékací mísy. Navršíme dvě nakrájená rajčata a přelijeme zbytkem těsta. Navrch dáme nakrájenou mozzarellu a jedno rozkrájené rajče.
- Dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C na asi 50 minut.