Jáhlový nákyp s rajčaty a mozzarellou

Jáhlový nákyp s rajčaty a mozzarellou

Jáhly patří mezi moje nejoblíbenější suroviny vůbec. Vynikající jsou nasladko v podobě kaší, i různých nákypů, které jsou podle mě mnohem chutnější než klasické ovocné rýžové nákypy, ale i naslano. Zapékat je můžete stejně jako rýži nebo těstoviny, to znamená se zeleninou, tuňákem, sýrem nebo masem. Tento nákyp s rajčaty a mozzarellou je výborný teplý k obědu, i studený k večeři. Protože jsou v něm rajčata, která pouští vodu, raději ho nezamrazujte.

Ingredience

Na 1 zapékací mísu (18 x 25 cm)

  • ½ hrnku syrových jáhel
  • 1 hrnek jáhlové mouky
  • 3 vejce
  • 3 rajčata
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • ½ bulvy celeru
  • 200 g bílého ovčího jogurtu
  • 3 lžíce směsi italských bylinek
  • 1 lžička sušeného česneku
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky pepře
  • 80 g mozzarelly
  • ½ balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva

Postup

  1. Celer oloupeme, nakrájíme na kusy a uvaříme v osolené vodě doměkka. Jáhly spaříme horkou vodou a uvaříme.
  2. Celer necháme trochu vychladnout, pak ho vložíme do mixéru, přidáme tři lžíce „celerové“ vody a 200 gramů ovčího jogurtu a rozmixujeme.
  3. V hluboké míse smícháme uvařené jáhly, jáhlovou mouku, řepkový olej a tři rozklepnutá vejce. Vmícháme rozmixovaný celer. Osolíme, opepříme a přidáme směs italských bylinek, sušený česnek a prášek do pečiva. Pořádně promícháme.
  4. Polovinu těsta nalijeme do zapékací mísy. Navršíme dvě nakrájená rajčata a přelijeme zbytkem těsta. Navrch dáme nakrájenou mozzarellu a jedno rozkrájené rajče.
  5. Dáme péct do trouby rozehřáté na 180 °C na asi 50 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.