Jáhlový koláč se sušenými meruňkami a pekanovými ořechy

Jáhlový koláč se sušenými meruňkami a pekanovými ořechy

Jak jste si už určitě mohli všimnout, jáhly jsou mojí oblíbenou surovinou. Používám je hodně často k přípravě nejrůznějších receptů. Lze je nahradit místo rýže a udělat z nich výborné rizoto, skvělé jsou i jáhlové kaše s medem nebo sirupem a čerstvým ovocem, a také je lze (uvařené) přimíchat do těsta a vykouzlit tak báječný koláč, jako je třeba tento medový a skořicí provoněný koláč s pekanovými ořechy a sušenými meruňkami.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 1/2 hrnku suchých jáhel
  • 90 g rostlinného tuku
  • 6 lžic medu
  • 4 vejce
  • 100 g polohrubé mouky
  • 70 g pohankové mouky
  • 1 odměrka vanilkového proteinu
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 hrnku sušených meruněk
  • 1/2 hrnku pekanových ořechů
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Jáhly spaříme vroucí vodou, poté zalijeme studenou vodou a dáme vařit. Přiklopíme a vaříme asi 10 minut, dokud se voda nevsaje.
  2. Teplé jáhly promícháme s rostlinným tukem a medem. Přimícháme postupně polohrubou a pohankovou mouku, prášek do pečiva, chia semínka a skořici.
  3. Pak do směsi vmícháme jedno vejce po druhém, dobře promícháme a přidáme vanilkový protein, nakrájené sušené meruňky a nasekané pekanové ořechy.
  4. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem.
  5. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 35 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.