Jáhlová fantazie s jahodami

Jáhlová fantazie s jahodami

Pokud na můj web čas od času zabrousíte, tak jistě víte, že s oblibou peču sladké jáhlové moučníky. A mám pro to hned několik důvodů. Jednak skvěle chutnají a nejsou těžké a zdlouhavé na přípravu, a pak zejména proto, že zvyšují nutriční hodnotu daného koláče nebo buchty. Jáhly jsou totiž studnicí mnoha pro organismus cenných minerálních látek a vitaminů. Zejména vysoký je obsah vitaminů skupiny B, křemíku, lecitinu, hořčíku, draslíku a fosforu. Výborně chutnají v koláčích s ovocem, ale i s ořechy nebo rozinkami.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (24 x 28 cm)

  • 1/2 hrnku suchých jáhel
  • 50 g másla
  • 2 velká vejce
  • 250 ml podmáslí
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 20 g citronového cukru
  • 2 odměrky jahodového proteinu
  • 70 g kokosové mouky
  • 50 g hladké mouky
  • 1/2 balení prášku do pečiva
  • asi 250 g jahod
  • pečicí papír

Postup

  1. Jáhly spaříme vroucí vodou, pak zalijeme studenou vodou a dáme vařit pod pokličkou, dokud se tekutina nevsaje, asi 10 minut.
  2. K horkým jáhlám vmícháme máslo, krystalový a citronový cukr. Počkáme, až směs trochu vychladne, a pak postupně přilijeme podmáslí a vmícháme obě vejce.
  3. Přimícháme obě mouky, proteinový prášek a prášek do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme nakrájené jahody.
  4. Těstem naplníme koláčovou formu vystlanou pečicím papírem.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 25 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.