Jáhelník s kukuřičným sirupem a vanilkovým proteinem

Jáhelník s kukuřičným sirupem a vanilkovým proteinem

Jáhly jsou úžasná plodina, protože mají neutrální chuť a dají se tak připravit na mnoho způsobů. Jak naslano, tak nasladko. Já zbožňuji jáhlové kaše, které si dělám hlavně ke snídani s různými semínky, čerstvým i sušeným ovocem a oříšky, ochucené medem, sirupy, skořicí nebo kakaem. Ale občas si s nimi ráda zaexperimentuji i jinak, jako v případě této jáhlové buchty, která ač je sladká, tak je bez cukru. Sladkou chuť jí totiž dává právě kukuřičný sirup a vanilkový proteinový prášek. Díky němu obsahuje vyšší podíl bílkovin a je tak skvělým moučníkem i pro sportovce.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (15 x 22 cm)

  • 1/3 hrnku suchých jáhel
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 70 g másla
  • 4 lžíce kukuřičného sirupu
  • 280 g jogurtu Skyr
  • 100 g vanilkového proteinového prášku
  • 80 g kukuřičné polohrubé mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • pečicí papír

Postup

  1. Jáhly opakovaně spaříme horkou vodou. Pak je zalijeme trochou vody a povaříme asi 10 minut.
  2. Do jáhel přidáme kokosový olej a máslo a promícháme. Pak přidáme postupně kukuřičný sirup, proteinový prášek, kukuřičnou mouku a jedlou sodu. Nakonec vmícháme jogurt Skyr.
  3. Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 až 45 minut.
  4. Podáváme třeba přelité toppingem a ozdobené sušenými brusinkami.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.