Jáhly jsou úžasná plodina, protože mají neutrální chuť a dají se tak připravit na mnoho způsobů. Jak naslano, tak nasladko. Já zbožňuji jáhlové kaše, které si dělám hlavně ke snídani s různými semínky, čerstvým i sušeným ovocem a oříšky, ochucené medem, sirupy, skořicí nebo kakaem. Ale občas si s nimi ráda zaexperimentuji i jinak, jako v případě této jáhlové buchty, která ač je sladká, tak je bez cukru. Sladkou chuť jí totiž dává právě kukuřičný sirup a vanilkový proteinový prášek. Díky němu obsahuje vyšší podíl bílkovin a je tak skvělým moučníkem i pro sportovce.
Ingredience
Na 1 zapékací formu (15 x 22 cm)
- 1/3 hrnku suchých jáhel
- 3 lžíce kokosového oleje
- 70 g másla
- 4 lžíce kukuřičného sirupu
- 280 g jogurtu Skyr
- 100 g vanilkového proteinového prášku
- 80 g kukuřičné polohrubé mouky
- 1 lžička jedlé sody
- pečicí papír
Postup
- Jáhly opakovaně spaříme horkou vodou. Pak je zalijeme trochou vody a povaříme asi 10 minut.
- Do jáhel přidáme kokosový olej a máslo a promícháme. Pak přidáme postupně kukuřičný sirup, proteinový prášek, kukuřičnou mouku a jedlou sodu. Nakonec vmícháme jogurt Skyr.
- Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 40 až 45 minut.
- Podáváme třeba přelité toppingem a ozdobené sušenými brusinkami.