Jablečný páj z pohankové mouky s brusinkami a ořechy

Jablečný páj z pohankové mouky s brusinkami a ořechy

Pokud si potrpíte na klasické ovocné koláče s drobenkou nebo dezert zvaný crumble, pak si určitě oblíbíte i tento recept, který je navíc bez lepku, takže si na něm mohou smlsnout i všichni celiaci. A protože, jak jistě víte, ráda experimentuji, pohrála jsem si i s kombinací různých ingrediencí nejen do základního těsta, ale také do jablečné náplně.

Ingredience

Na 1 formu (15 x 25 cm)

Na těsto

  • 85 g másla
  • 140 g pohankové mouky
  • 2 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1 lžička chia semínek
  • 10 g vanilkového cukru
  • 5 lžic vody
  • pečicí papír

Na náplň

  • 3 jablka (červená)
  • 40 g vlašských ořechů
  • 40 g proslazených brusinek
  • 30 g BigBoy másla belgická čokoláda
  • 3 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1/2 lžičky skořice

Na drobenku

  • 30 g másla
  • 50 g třtinového cukru
  • 50 g pohankové mouky

Postup

  1. Máslo necháme rozpustit a až vychladne, přisypeme k němu mouku, chia semínka a vanilkový cukr. Promícháme a po troškách přilijeme vodu a přidáme kukuřičný sirup. Vypracujeme hladké, pevnější tvárné těsto, kterým vyložíme formu vystlanou pečicím papírem. Dáme na 20 minut odpočinout do lednice.
  2. Na náplň oloupeme jablka a nastrouháme je na hrubém struhadle nebo pokrájíme na drobné, tenké plátky. Smícháme je s nasekanými vlašskými ořechy, brusinkami, oříškovým čokoládovým máslem, kukuřičným sirupem a skořicí. Náplň navršíme na těsto.
  3. Na drobenku promícháme rozměklé máslo s moukou a cukrem, a posypeme s ní koláč.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut. Pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě 20 až 25 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.