Jablečný páj s mandlovou drobenkou

Jablečný páj s mandlovou drobenkou

Tento lahodný a smetanový koláč s jablíčky na sladkém tenoučkém těstě si zamilují všichni, kteří mají rádi americké cheesecaky, francouzské jablečné páje a klasické české drobenkové koláče. Od každého z nich si něco vzal. Z cheesecaku je to tenká smetanová vrstva, na kterou jsem použila sýr Philadelphia a hustý bílý jogurt, z jablečného páje jsou to na tenké plátky nakrájená jablka provoněná vanilkovým cukrem, a základní těsto je taková klasika, která se používá k přípravě běžných ovocných koláčů. Zlatým hřebem jsou pak najemno nasekané mandle, kterými jsem tvarohovou vrstvu posypala a tím pádem tvoří výbornou křupavou drobenku. Místo mandlí můžete klidně použít lískové ořechy nebo vlašské.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (22 x 16 cm)

Na těsto

  • 70 g tuku Zlatá Haná
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 130 g směsi na koláče Nutrifree

Na náplň

  • 3 menší jablka
  • 180 g sýru Philadelphia
  • 150 g bílého řeckého jogurtu
  • 2 vejce
  • 8 g vanilkového cukru
  • 6 lžic moučkového cukru
  • 4 lžíce směsi na koláče Nutrifree
  • 100 g mandlí

Postup

  1. Nakrájený tuk, směs na přípravu koláčů a třtinový cukr dáme do robotu a zpracujeme na pevné (tuhé) těsto, které vtěsnáme do vymazané formy.
  2. Jablka omyjeme (nemusíme loupat) a nastrouháme na hrubém struhadle nebo je nakrájíme na tenoučké plátky a rovnoměrně je rozprostřeme na těsto.
  3. Dáme péct do vyhřáté trouby na 190 °C na 10 minut.
  4. Do robotu dáme sýr, jogurt, vejce, vanilkový a moučkový cukr a směs na přípravu koláčů a prošleháme na vysoké otáčky do krému. Mandle nasekáme najemno.
  5. Náplň nalijeme na předpečený koláč a vršek posypeme mandlemi. Vložíme zpátky do trouby a pečeme při 175 °C asi ještě 50 až 55 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.