Jablečný koláč s ořechy

Jablečný koláč s ořechy

Jablečné koláče jsou klasika, která nikdy neomrzí. Stačí trocha improvizace a pokaždé můžete vyčarovat unikátní a báječný kousek. Tento chutná fantasticky teplý, podávaný s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou, ale i vychlazený a uleželý druhý den z lednice.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

Na těsto

  • 80 g másla
  • 150 g bezlepkové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 2 lžíce vody

Na náplň

  • 4 jablka
  • 175 g zakysané smetany
  • 60 g rozinek
  • 40 g třtinového cukru
  • 50 g lískových ořechů
  • 1 vejce

Postup

  1. Bezlepkovou a pohankovou mouku promícháme se třtinovým cukrem, a pak postupně přidáme rozměklé máslo a celé vejce. Rukama vypracujeme tažné, pevné těsto. Pokud se “sype” přidáme podle potřeby jednu nebo dvě lžíce vlažné vody. Těsto vtěsnáme do vymazané koláčové formy a dáme asi na 20 minut do lednice.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme a na struhadle nastrouháme nahrubo. V míse smícháme zakysanou smetanu s rozinkami, třtinovým cukrem a nasekanými lískovými oříšky. Nakonec přidáme nastrouhaná jablka a vejce.
  3. Směs nalijeme na těsto. Koláč pečeme v rozehřáté troubě na 190 °C asi 40 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě asi 20 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.