Hruškový koláč s mandlemi a mákem

Hruškový koláč s mandlemi a mákem

Jen stěží byste hledali typičtější české ovoce než jsou jablka nebo hrušky. A jelikož jablečných receptů mám spoustu, rozhodla jsem se pro tento koláč použít hrušky, které v supermarketech snadno seženete i v zimě. A kdyby náhodou ne, lze použít i ty kompotované, které jsou sladší a “mokřejší”, takže koláč bude více jemný a vláčný. Další použitou ingrediencí, která na mém žebříčku oblíbenosti poslední týdny strmě stoupá, je mák. Jelikož téměř nejím maso, snažím se mák zařazovat do svých receptů, protože obsahuje mnoho výživných a pro organismus cenných látek jako jsou bílkoviny, vápník, hořčík, železo, draslík a vitamin E.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)
Na těsto

  • 100 g másla
  • 70 g tmavého třtinového cukru
  • 200 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • špetka soli

Na náplň

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g mletého máku s cukrem
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 250 g mascarpone
  • 1 vejce
  • 3 hrušky

Postup

  1. Změklé máslo ušleháme se třtinovým cukrem do pěny. Vmícháme jedno vejce a nakonec přisypeme mouku a špetku soli a rukama vypracujeme těsto, které dáme alespoň na 30 minut do lednice. Těsto rozválíme a vtlačíme do koláčové formy.
  2. Mascarpone a javorový sirup vyšleháme metličkou. Pak vmícháme jedno vejce a nakonec přisypeme mletý mák s cukrem a mleté mandle. Důkladně promícháme. Směs rovnoměrně nalijeme na těsto.
  3. Hrušky pořádně omyjeme (loupat nemusíme), rozkrojíme, odstraníme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky, které vyskládáme do vějíře na koláč.
  4. Pečeme dozlatova v troubě rozehřáté na 180 °C asi 40 až 45 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.