Fitness koláč s datlovou pastou

Fitness koláč s datlovou pastou

Tento recept na výborný banánový koláč patří do kategorie super zdravých, proto jsem ho nazvala “fitness”. Obsahuje totiž ovesné bezlepkové vločky bohaté na minerální látky a vlákninu, a celozrnnou pohankovou mouku, která je přirozeně bez lepku a obsahuje vitaminy skupiny B a také vitamin C a E, což jsou antioxidanty, které chrání organismus před volnými radikály. Navíc je bez cukru, přitom je poměrně sladký, a to jednak díky banánům a javorovému sirupu, a jednak díky datlové pastě. Datlová pasta Bombus natural energy je skvělé přírodní sladidlo a použít se dá k přípravě raw dezertů i pečených moučníků. Je vyrobená z vypeckovaných sušených datlí, které jsou obzvlášť bohaté na vitaminy skupiny B, vitamin A, E a K, a také železo, draslík a hořčík. Pravidelná konzumace datlí má pozitivní vliv na zažívání, podporuje činnost mozku a nervové soustavy, posiluje zuby a kosti a dodává organismu energii.

Ingredience

Na 1 dortovou formu (ø 26 cm)

Na těsto

  • 100 g ovesných bezlepkových vloček
  • 80 g pohankové mouky
  • 150 g datlové pasty Bombus natural energy (koupíte zde)
  • 2 větší měkké banány
  • 50 ml řepkového oleje
  • 160 ml kokosového mléka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 vejce
  • 1 lžička bezlepkového prášku do pečiva
  • pečicí papír

Na polevu

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžičky bio kakaového prášku
  • 1 lžička karobového prášku

Postup

  1. Ovesné bezlepkové vločky dáme do robotu a rozmixujeme. Nasypeme je do mísy a smícháme s pohankovou moukou, chia semínky a práškem do pečiva.
  2. Do robotu dáme datlovou pastu, nakrájené banány, olej, kokosové mléko a javorový sirup. Vše rozmixujeme do hladké hmoty, do které vmícháme vidličkou prošlehaná vajíčka. Pak obě směsi spojíme a promícháme do hladkého, ne moc řídkého, těsta.
  3. Dortovou formu s odnímatelným dnem vysteleme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C asi na 50 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 25 až 30 minut.
  4. Koláč necháme vychladnout a pak ho polijeme polevou, kterou připravíme tak, že lehce rozehřejeme kokosový olej a smícháme ho s kakaovým a karobovým práškem. Necháme dobře zatuhnout v lednici, alespoň 2 hodiny.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.