Dýňový krém s bylinkami

Dýňový krém s bylinkami

Dýně je úžasná surovina, ze které se dá vykouzlit mnoho chutných a zdravých jídel. Lehce pikantní dýňový krém je sytý, výživný a pohladí po duši.

Ingredience

Na 4 porce

  • 1 máslová dýně (asi 500 g)
  • 2 středně velké brambory
  • 1 žlutá mrkev
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, oregano)
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • zakysaná smetana na ozdobu
  • pečicí papír

Postup

  1. Dýni oloupeme, rozkrojíme, vydlabeme semena a nakrájíme na kousky. Brambory a mrkev rovněž oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
  2. Plech vyložíme pečicím papírem a všechny ingredience na něj rozložíme. Osolíme, zakápneme olivovým olejem, promícháme a navrch dáme omyté snítky bylinek. Dáme péct na zhruba 40 minut do trouby na 180 ºC.
  3. Snítky bylinek vyhodíme a zeleninu přendáme do většího hrnce. Přidáme prolisované stroužky česneku a zalijeme horkým vývarem a ponorným mixérem rozmixujeme. Přivedeme k varu, vlijeme smetanu a promícháme.
  4. Naservírujeme do misek nebo do hlubokých talířů a ozdobíme zakysanou smetanou a bylinkami.
  1.  

     



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.