Dýňový koláč s chia semínky

Dýňový koláč s chia semínky

Toho, že dýňové koláče a buchty úplně zbožňuji, jste si už nejspíš všimli. S oblibou dělám cheesecaky, ale ráda zkouším i jiné varianty. Většinou do těsta přidávám dýňové pyré, které se báječně doplňuje s ořechy nebo kokosem. V tomto případě jsem ale dala přednost syrové dýni pokrájené na malé tenké plátky. A kupodivu jsem nepoužila dýni Hokaido, jak bývá zvykem, ale dužinu z velké mexické dýně, kterou jsem vydlabávala na Halloween. Trošku jsem se obávala, jak bude ve výsledku chutnat, protože jsem ji do receptu zkoušela poprvé. Koláč je však výborný a určitě by byl stejně chutný i s Hokaido. Pokud si však potrpíte na více sladké moučníky, přidejte do těsta tak o 30 gramů cukru více.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu  (ø 26 cm)

  • 120 g Ramy s kokosovým a mandlovým olejem
  • 3 vejce
  • 100 g ovesné bezlepkové mouky
  • 80 g rýžové mouky
  • 70 g třtinového cukru
  • 100 ml nápoje z kešu ořechů
  • 2 lžičky chia semínek
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • 1,5 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 1,5 hrnku pokrájené dýně
  • rýžový sirup na polití
  • mandlové plátky na posypání
  • pečicí papír

Postup

  1. Obě mouky promícháme se třtinovým cukrem, chia semínky a mletou skořicí, a pak do směsi vmícháme rozpuštěnou Ramu a všechna tři vejce. Vytvoříme hladké těsto, do kterého pozvolna vmícháme nápoj z kešu ořechů. Nakonec přidáme jedlou sodu a prášek do pečiva a jen zlehka promícháme.
  2. Těsto nalijeme do koláčové formy vyložené pečicím papírem a navrch rovnoměrně poklademe na malé tenké kousky pokrájenou dýni. Postříkáme rýžovým sirupem a posypeme mandlovými plátky.
  3. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 20 až 25 minut.
  4. Koláč necháme dojít v troubě při otevřených dvířkách. Podávat můžeme ještě teplý nebo studený a odleželý z lednice.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.