Dýňový koláč s arašídovým máslem

Dýňový koláč s arašídovým máslem

Vymýšlet recepty na dýňové koláče a buchty mě asi nikdy neomrzí. Tuhle zeleninu totiž zbožňuji na všechny možné způsoby, ať už se jedná o krémové polévky, slané quiche, pomazánky nebo právě sladké moučníky. Skvěle si rozumí s čokoládou, kakaem, kokosem, ořechy i arašídovým máslem – právě to jsem ve větší míře použila v tomto receptu. Díky němu má koláč jedinečnou chuť a protože jsem do těsta přidala i hustý bílý jogurt, tak chuťově připomíná cheesecake, akorát nemá tu spodní sušenkovou vrstvu. To mu však nic neubírá na jeho lahodné chuti s krémovým ocáskem.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 26 cm)

  • 1 menší máslová dýně
  • 6 lžic kokosového oleje
  • 120 g arašídového másla
  • 120 g ovesné celozrnné mouky
  • 200 g bílého řeckého jogurtu
  • 20 g kokosového cukru
  • 1,5 odměrky proteinu (příchuť skořicový šnek)
  • 2 lžíce datlového sirupu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • pečicí papír

Postup

  1. Dýni oloupeme, odstraníme zrníčka a nakrájíme na malé kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou a pod pokličkou uvaříme doměkka, asi 25 minut.
  2. Vodu slijeme a k horké dýni přidáme kokosový olej a vidličkou rozšťoucháme na kaši. Přidáme arašídové máslo, datlový sirup a jogurt a důkladně promícháme.
  3. Ovesnou mouku smícháme s kokosovým cukrem, proteinovým práškem a jedlou sodou. Suchou směs postupně vmícháme k dýňové.
  4. Těsto nalijeme do koláčové formy vyložené pečicím papírem.
  5. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 40 minut. Pak snížíme teplotu na 160 °C a pečeme ještě asi 20 až 25 minut. Koláč necháme dojít v otevřené troubě.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.