Dýňovo-ořechový cheesecake

Dýňovo-ořechový cheesecake

Dýně je úžasná plodina. Její chuť je neuvěřitelná a použít ji můžete k přípravě slaných i sladkých jídel. Pokud milujete cheesecaky a rádi ochutnáváte jejich různé varianty, rozhodně si upečte i tento dýňový s vlašskými ořechy. Je výborný, hutný, ale přitom nezaplácá jako jiné klasické smetanové dortíky typu harlekýn, sacher a podobně, a taky dodá tělu potřebné vitaminy, minerální látky a vlákninu. Nejlépe chutná pěkně vychlazený a odleželý přes noc.

Ingredience

Na 1 dortovou formu (ø 26 cm)

Na korpus

  • 250 g celozrnných bezlepkových sušenek
  • 80 g farmářského másla
  • pečicí papír

Na náplň

  • 1 máslová dýně (cca 500 g)
  • 250 g měkkého nízkotučného tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 3 vejce
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • 60 g třtinového cukru
  • 4 lžíce kukuřičné mouky
  • 1/2 balení vanilkového pudinku bez lepku

Postup

  1. Sušenky a změklé, na kostky pokrájené máslo vložíme do robotu a mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne těsto, kterým vyložíme dno dortové formy, kterou předtím vysteleme pečicím papírem. Boky formy potřeme máslem a pak formu vložíme alespoň na 30 minut do lednice.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Dýni oloupeme, nakrájíme na kousky a dáme do hrnce. Zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme na mírném plameni do změknutí, asi 20 minut. Pak slijeme.
  3. Až dýně mírně vychladne, vložíme ji do robotu a rozmixujeme na pyré. Pak přidáme tvaroh, zakysanou smetanu, vejce, mleté ořechy, třtinový cukr, mouku a pudinkový prášek a krátce na nízké otáčky prošleháme.
  4. Z lednice vyndáme formu s připraveným korpusem a nalijeme na něj náplň. Cheesecake pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 minut. Pak teplotu stáhneme na 170 °C a pečeme 45 minut, pak ještě teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme 20 minut.
  5. Cheesecake necháme vychladnout a pak ho dáme zatuhnout ještě do lednice, alespoň na 3 hodiny, ale nejlépe přes noc.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.