Drobenkový kokosovo-jablečný koláč

Drobenkový kokosovo-jablečný koláč

Drobenkové sypané koláče mají něco do sebe. Dá se s nimi různě experimentovat, jako náplň můžete použít jakékoli ovoce, buď pouze jeden druh, nebo i více druhů – fantasticky chutná třeba kombinace jablka & hrušky, švestky & meruňky nebo rybíz & borůvky. Zrovna tak můžete udělat více vrstev nebo třeba jen tři, záleží na tom, jak velikou máte koláčovou formu nebo plech. Co se týče samotného těsta, já mám moc ráda kokos, proto jsem ho použila i do základu – nemusíte pak dávat tolik mouky a zároveň získáte jedinečnou chuť. Zároveň to bylo poprvé, co jsem v koláči vyzkoušela kokos v kombinaci s jablky – výsledek vyšel na jedničku.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

Na těsto

  • 90 g másla
  • 1 vejce
  • 220 g jáhlové mouky
  • 120 g strouhaného kokosu
  • 100 g krupicového cukru

Na náplň

  • 5 středně velkých jablek
  • 20 g vanilkového třtinového cukru
  • 4 lžíce arašídovo-kokosového másla Šufánek

Postup

  1. Z rozměklého másla, jáhlové mouky, strouhaného kokosu, cukru a vejce vytvoříme rukama žmolkové těsto, které rozdělíme na tři stejně velké části.
  2. Jablka omyjeme (neloupeme), odstraníme jádřince a nastrouháme nahrubo nebo v robotu nasekáme na tenoučké plátky. Pak je smícháme s arašídovo-kokosovým máslem a vanilkovým cukrem.
  3. Koláčovou formu vymažeme máslem. Na dno vtlačíme žmolkové těsto, pak dáme jablečnou směs, pak opět posypeme těstem, pak zase jablečnou směs a nakonec zakryjeme těstem.
  4. Koláč pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C přibližně 50 až 55 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.