Domácí pizza s rajčaty a bazalkou

Domácí pizza s rajčaty a bazalkou

Italská kuchyně patřila svého času mezi moje nejoblíbenější. Těstoviny a lasagne, obzvláště ty se sýrem nebo se špenátem, i pizzu jsem milovala. S přáteli jsem často chodila do pizzeriií a dávala jsem si, na co jsem měla chuť. Nemusela jsem si lámat hlavu s tím, jestli těsto na pizzu je z klasické pšeničné mouky, ani jsem nezkoumala druhy těstovin. Ačkoli musí mnoho lidí v dnešní době držet bezlepkovou dietu, tak pizzerií, kde by vařili a pekli pizzy bez lepku stále moc není. Zpravidla mají jen několik málo druhů a upřímně řečeno nikde mi pizza moc nezachutnala. A proto si dělám pizzy a slané koláče sama doma. Do těsta mohu použít různé druhy bezlepkových mouk a na oblohu si můžu vybrat směs ingrediencí, na které mám zrovna chuť. Ovšem kombinace lahodné mozzarelly, rajčat a aromatické bazalky nezklame nikdy. 

Ingredience

Na 2 menší pizzy

Na těsto

  • 350 g bezlepkové mouky
  • 150 g quinoa mouky
  • 20 g droždí bez lepku
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 250 ml vody
  • sůl

Na náplň

  • 150 g mozzarelly
  • 30 g parmezánu
  • 1 plechovka bio loupaných rajčat
  • ½ hrnku čerstvé rukoly
  • ½ hrnku čerstvé bazalky
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř

Postup

  1. Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, a pak smícháme s bezlepkovou a quinoa moukou, sezamovým olejem a špetkou soli. Rukama vypracujeme pevné, tažné těsto, které rozdělíme na dva bochánky. Přikryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo na asi 70 minut.
  2. Mezitím si připravíme náplň. Loupaná rajčaty nakrájíme na malé kousky a tomatovou šťávu smícháme s prolisovaným česnekem a špetkou soli a pepře. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky a parmezán nastrouháme najemno. Rukolu a bazalku opláchneme a necháme okapat.
  3. Těsta rozválíme na dvě kulaté placky. Každou potřeme slabou vrstvou olivového oleje. Pak naneseme rajčatovo-česnekovou směs. Na tu rozprostřeme rajčata a mozzarellu a nakonec bylinky (nějaké si necháme stranou na ozdobu). Posypeme strouhaným parmezánem.
  4. Pizzy dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C na asi 20 až 25 minut, dozlatova.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.