Datlové řezy s vlašskými ořechy

Datlové řezy s vlašskými ořechy

Sušené datle zbožňuju. Ráda si je dávám, když mě honí mlsná, jen tak nebo s oříšky a semínky do jogurtu ke svačině. S oblibou je však používám i do raw dezertů i pečených koláčů a buchet, kterým dávají jedinečnou a přirozeně sladkou chuť. Navíc je dělají i zdravějšími. Sušené datle jsou totiž skvělým zdrojem draslíku nezbytného pro správnou činnost srdeční, svalové a nervové soustavy, dále pak vápníku, železa, mědi a vitaminů skupiny B.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (23 x 28 cm)

  • 50 g másla
  • 140 g bezlepkové mouky
  • 140 g kukuřičné mouky
  • 100 g nízkotučného měkkého tvarohu
  • 100 g bílého hustého jogurtu
  • 200 ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 pytlíček vanilkového cukru s vanilkou Bourbon
  • 3 lžíce tmavého třtinového cukru
  • 2 lžičky vanilkového pudinkového prášku bez lepku
  • 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • 3 lžíce medu
  • 170 g sušených datlí
  • 100 g vlašských ořechů
  • pečicí papír

Postup

  1. Mouky promícháme a smícháme s rozměklým máslem. Přidáme 50 g tvarohu a 50 g jogurtu, mléko a obě vejce a důkladně promícháme, aby se všechny suroviny propojily.
  2. Vmícháme vanilkový a třtinový cukr, pudinkový prášek a prášek do pečiva. Nakonec přidáme asi 50 g sušených pokrájených datlí.
  3. Těsto nalijeme do zapékací formy vystlané pečicím papírem. Zbytek tvarohu a jogurtu smícháme s nasekanými vlašskými ořechy, pokrájenými datlemi a medem. Směs rovnoměrně rozprostřeme na těsto.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 60 minut. Propečenost ověříme špejlí.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.