Cuketovo-sýrová buchta s konopným proteinem

Cuketovo-sýrová buchta s konopným proteinem

Cuketa je podle mě úžasná zelenina. Do svých receptů ji používám poměrně hodně často, protože sama o sobě má neutrální chuť. Vykouzlit z ní můžete skvělé pečené a zapečené pokrmy, různé pomazánky, nebo ji udělat na grilu s jinou zeleninou. Perfektně ale chutná také v různých sladkých i slaných “mokrých” koláčích. Tato cuketová buchta se semínky a oříšky je jemná a vláčná. Kdybyste chtěli její chuť zvýraznit, použijte do těsta ještě například prolisovaný česnek nebo osmahnutou šalotku. Dát si ji můžete jako zdravou svačinu nebo večeři. Obsahuje spoustu vitaminů, minerálních látek, nenasycených mastných kyselin a vlákniny.

Ingredience

Na 1 zapékací formu (24 x 28 cm)

  • 500 g cukety
  • 2 vejce
  • 450 ml podmáslí
  • 150 g pohankové mouky
  • 100 g bezlepkové mouky
  • 100 g jáhlové mouky
  • 4 lžíce řepkového oleje
  • 100 g eidamu
  • 40 g vlašských ořechů
  • 30 g slunečnicových semínek
  • 3 lžičky konopného proteinového prášku
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce sušeného oregana
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • černá sezamová semínka na posypání
  • pečicí papír

Postup

  1. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme nahrubo nasekané vlašské ořechy, slunečnicová a chia semínka, konopný proteinový prášek, sušené oregano a tymián, a sůl a promícháme. Necháme asi 20 minut odpočinout.
  2. Do směsi přidáme řepkový olej, vejce, podmáslí a všechny mouky a dobře promícháme. Nakonec vmícháme nahrubo nastrouhaný sýr a prášek do pečiva.
  3. Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a nalijeme do ní těsto. Dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 25 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě 40 až 45 minut. Posledních 20 minut pečeme jen zezdola.
  4. Buchtu necháme úplně vystydnout, teprve pak ji krájíme.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.