Cuketové hranolky se semínky

Cuketové hranolky se semínky

Zeleninové hranolky se poslední dobou těší velké oblibě. A vlastně se není čemu divit. Jsou velice chutné, jednoduché a rychlé na přípravu, lákavé na pohled a navíc, pokud jste na dietě, je jejich výhodou i to, že obsahují minimum kalorií. Kdybych měla tyto cuketové špalíky popsat jedním slovem, řekla bych, že jsou boží. Jsou ideální jako pohoštění pro návštěvu nebo na různé oslavy či párty. Výborně chutnají samotné nebo s nějakým dresingem, hummusem nebo pikantní omáčkou typu salsa nebo tabasco.

Ingredience

  • 2 mladé cukety
  • ½ hrnku sójového mléka
  • ¾ hrnku lněných semínek
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ citronu
  • med
  • sůl
  • pečicí papír

Postup

  1. Cukety důkladně očistíme (loupat nemusíme), rozřízneme na polovinu a nakrájíme na špalíky. Ty vložíme do velké mísy, zalijeme mlékem a necháme zhruba 30 minut odpočívat. Mléko pak slijeme.
  2. V hlubokém talíři smícháme lněná semínka s trochou soli, olivovým olejem a třemi lžícemi mléka. Ve vzniklé směsi obalíme cuketové špalíky a vyskládáme je na plech vystlaný pečicím papírem. Pokapeme citronem a dáme péct do trouby na 180 °C na 25 až 30 minut.
  3. Krátce před vyjmutím z trouby špalíky ještě potřeme medem. Podáváme jako chuťovku jen tak nebo se zeleninovou oblohou.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.