Pokud máte rádi domácí perník a brownies, pak si oblíbíte i tuto buchtu, protože v sobě spojuje právě tyto dva oblíbené moučníky. Navíc je i zdravá, protože je v těstě cuketa a banán – díky této kombinaci má buchta jedinečnou chuť a je pěkně vláčná, a také chia semínka, která obsahují omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a antioxidanty, a tak mají velice příznivý vliv na naše zdraví.
Ingredience
Na 1 formu (15 x 25 cm)
- 1 menší mladá cuketa
- 1 měkký banán
- 100 g bílého jogurtu
- 3 lžíce kukuřičného sirupu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 lžička chia semínek
- 50 g bio kokosového cukru
- 40 g ovesné celozrnné mouky
- 40 g kukuřičné mouky
- 50 g banánové mouky
- 1 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky skořice
- špetka hřebíčku
- špetka muškátového oříšku
- 1 lžička vanilkové esence
- 1 lžička prášku do pečiva
- pečicí papír
Postup
- Cuketu a banán oloupeme, nakrájíme na kusy a dáme do robotu. Přidáme bílý jogurt, kokosový olej, vanilkovou esenci a kukuřičný sirup a rozmixujeme na tekutou hmotu.
- V míse promícháme všechny mouky, kakao, koření, prášek do pečiva, cukr a chia semínka.
- Do sypké směsi pozvolna vmícháme tekutou hmotu. Výsledné těsto je spíše tužší.
- Těstem naplníme formu vyloženou pečicím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 20 až 25 minut.