Tento koláč je něco mezi buchtou a brownies, a ačkoli neobsahuje cukr, nemusíte se bát toho, že by nebyl dostatečně sladký. Díky přidání datlového sirupu a proteinového prášku je sladký tak akorát. Navíc má díky arašídové mouce, která je také zdrojem cenných bílkovin a důležitých vitaminů a minerálních látek, jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Pokud byste chtěli, můžete do těsta přidat ještě třeba nasekané ořechy nebo rozmačkaný měkký banán, díky kterému by byl koláč ještě více vláčnější a jemnější. Pro extra čokoládovou chuť je také možné, polít ho ještě čokoládovou polevou.
Ingredience
Na 1 koláčovou formu (ø 26 cm)
- 120 g rostlinného tuku
- 2 vejce
- 200 g zakysané smetany
- 80 g arašídové mouky
- 80 g hladké mouky
- 20 g kakaa holandského typu
- 2 odměrky proteinového prášku (toffee pudding)
- 3 lžíce datlového sirupu
- 1 lžička prášku do pečiva
- pečicí papír
Postup
- Rostlinný tuk rozpustíme a smícháme s arašídovou a hladkou moukou.
- Přidáme kakao, proteinový prášek a datlový sirup a vytvoříme drobenkové těsto. Vmícháme rozšlehaná vejce a zakysanou smetanu a vymícháme hladké těsto, do kterého přidáme prášek do pečiva.
- Formu vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem.
- Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 45 až 50 minut.