Pokud si potrpíte na slané pečivo, rozhodně vyzkoušejte tento recept na bezlepkový chlebíček. Není kynutý a ani na něj nepotřebujete domácí pekárnu. Stačí jen dobře promíchat uvedené ingredience, těsto nalít do chlebíčkové formy a šoupnout do trouby. Chuťově ale vážně stojí zato, protože kombinace slané nivy a vlašských ořechů nemá chybu. Chlebíček je výborný jen tak samotný, nebo si ho můžete dát třeba k zeleninovému salátu nebo pečené zelenině. V lednici vám vydrží čerstvý až čtyři dny, nebo ho můžete dát i zamrazit.
Ingredience
Na 1 chlebovou formu (22 x 26 cm)
- 2 vejce
- 100 g másla
- 100 g nivy
- 150 g bílého jogurtu
- 80 g rýžové celozrnné mouky
- 80 g bezlepkové mouky
- 80 ml vody
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
- pečicí papír
Postup
- Rozpuštěné máslo smícháme s rýžovou a bezlepkovou moukou a práškem do pečiva. Přidáme obě vejce, jogurt a vodu a dobře promícháme, až vznikne hladké těsto.
- Nivu rozdrobíme nebo nakrájíme na malé kousky a společně s nasekanými vlašskými ořechy vmícháme do těsta.
- Chlebovou formu vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem.
- Dáme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme ještě dalších zhruba 40 minut.