Chlebík s divokou rýží a gorgonzolou

Chlebík s divokou rýží a gorgonzolou

Zdá se vám podivné cpát rýži do chleba? Možná, že je, ale mě experimentovat prostě baví a tenhle chlebík ve výsledku chutná vážně skvěle. Rýže zvyšuje jeho nutriční hodnotu (zejména neloupaná hnědá rýže je významným zdrojem nerozpustné vlákniny, vitaminů skupiny B, hořčíku, selenu, manganu a fosforu), ale navíc mu v kombinaci s výraznou gorgonzolou a voňavou majoránkou dává jedinečnou a výbornou chuť. Kdybych bývala měla doma ještě nějaké vlašské ořechy, nasekala bych je a šoupla je do těsta taky. Tak až příště…

Ingredience

Na 1 zapékací chlebovou formu (23 x 28 cm)

  • 1 hrnek uvařené divoké rýže
  • 4 vejce
  • 80 ml rýžového oleje
  • 100 ml polotučného mléka
  • 270 g směsi na přípravu chleba Nutrifree
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce drhnuté majoránky
  • 50 g gorgonzoly
  • 150 g bílého jogurtu
  • pečicí papír

Postup

  1. Uvařenou divokou rýži smícháme s nastrouhanou gorgonzolou, rýžovým olejem a bílým jogurtem.
  2. V jiné míse promícháme směs na přípravu chleba s bezlepkovým práškem do pečiva, solí a drhnutou majoránkou. Pak obě směsi spojíme a přidáme vejce, která vidličkou prošleháme s mlékem. Pořádně promícháme, aby se všechny ingredience propojily.
  3. Těsto nalijeme do chlebové formy vystlané pečicím papírem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 50 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 25 až 30 minut pouze zespodu.
  4. Chleba necháme ve formě vychladnout, pak ho s pečícím papírem vytáhneme a nakrájíme na plátky.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.