Máte rádi domácí chleby a slané pečivo, ale nechce se vám zadělávat kvásek a čekat desítky minut než těsto vykyne? Přináším vám další jednoduchý a rychlý recept na jedinečný zdravý chlebík, který skvěle chutná. Je plný chia semínek, která jsou bohatým zdrojem antioxidantů, vlákniny, minerálních látek, omega 3 mastných kyselin a bílkovin. Tělu prospívají například tím, že pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi, podporují činnost metabolismu, stabilizují hladinu krevního cukru nebo podporují činnost srdce. Další zdravou surovinou je podmáslí, jehož pravidelná konzumace příznivě ovlivňuje střevní mikroflóru a zpevňuje kosti. Výjimečnou sladko-kyselou chuť pak celému chlebíčku dává datlový balsamický ocet od firmy Bombus energy, který je výborným ochucovadlem mnoha pokrmů jako jsou třeba saláty nebo grilované maso. Použít se dá ovšem i k pečení. Tenhle chlebík je toho důkazem!
Ingredience
Na 1 chlebovou formu (8 x 26 cm)
- 500 ml podmáslí
- 120 ml řepkového oleje
- 220 g bezlepkové mouky
- 70 g kukuřičné polohrubé mouky
- 3 lžíce chia semínek
- 1 lžíce bezlepkového prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžíce datlového balsamického octa Bombus energy (koupíte zde)
- pečicí papír
Postup
- V hluboké míse promícháme obě mouky, chia semínka, sůl a prášek do pečiva.
- Přilijeme podmáslí a olej a důkladně promícháme do hladkého těsta. Nakonec vmícháme datlový balsamický ocet.
- Těsto nalijeme do formy vyložené pečicím papírem.
- Vložíme do trouby vyhřáté na 190 °C a pečeme přibližně 60 minut.