Černé špagety s parmezánem a krevetami

Černé špagety s parmezánem a krevetami

Italskou kuchyni mám moc ráda. Dříve se daly sehnat jen těstoviny bezlepkové, které mě svou chutí příliš neuspokojily, nyní je už ale výběr velice pestrý. Koupit se dají rýžové, pohankové, quinoa, zeleninové a podobně. Některé chutnají lépe v kombinaci se špenátem či sušenými rajčaty nebo sýrovou omáčkou, jiné s mořskými plody nebo masem. Tento recept jsem vyzkoušela i se špagetami z černých fazolí, a chutnal také výtečně, ale ještě lepší je s těmi z černé rýže. Když je zjemníte parmezánem a vyšperkujete orestovanými krevetami jsou neskutečnou lahodou, která probudí všechny smysly a prospěje celému organismu. Krevety totiž obsahují mnoho vitaminů (zejména skupiny B) a minerálních látek (zinek, jód, vápník). Jejich pravidelná konzumace upravuje činnost štítné žlázy a srdce, pozitivně působí také na paměť a koncentraci, a celkově posilují imunitu.

Ingredience

Na 2 porce

  • 250 g špaget z černé rýže
  • 200 g mražených krevet
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 30 g parmezánu
  • 50 ml bílého suchého vína
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

  1. Těstoviny dáme vařit podle návodu na obalu. Pak je scedíme a vmícháme do nich trošku olivového oleje, aby se neslepily.
  2. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Stroužky česneku nasekáme. Na pánvi rozpálíme olivový olej a krátce orestujeme cibuli. Přidáme česnek, trochu soli a pepře. Nakonec vmícháme najemno nastrouhaný parmezán a odstavíme. Tuto směs zlehka promícháme s uvařenými špagetami.
  3. V jiné pánvi rozpálíme olivový olej a orestujeme krevety, asi 3 minuty. Pak přilijeme bílé víno a povaříme asi 5 minut, dokud krevety nezměknou.
  4. Špagety naservírujeme na talíře a navrch dáme krevety. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvými bylinkami.
  1.  


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.