Bulgur s bylinkami a krémovou řepou

Bulgur s bylinkami a krémovou řepou

Hned na úvod musím podotknout, že tento recept není bezlepkový. Bulgur je vlastně předvařená nalámaná celozrnná pšenice obsahující lepek. Pokud byste chtěli recept bezlepkový, nahraďte bulgur například divokou rýží. Já poslední dobou postupně zkouším čas od času nějaké obiloviny s lepkem do svého jídelníčku zase zařadit, a zatím mi to žádné zdravotní obtíže nezpůsobuje. A bulgur mi vážně moc chutná. Už jsem ho zkoušela dělat například s lilkem a rajčaty, nebo s cuketou a feta sýrem, a oba recepty byly skvělé. Navíc má i pozitivní účinky na naše zdraví – podporuje trávení a pravidelné vyprazdňování, stabilizuje hladinu krevního cukru. Také obsahuje celou řadu minerálních látek, zejména vápník, hořčík, fosfor a draslík. Tento recept s pečenou krémovou červenou řepou jsem si obzvlášť zamilovala, a proto jsem se rozhodla se o něj s vámi podělit, i když není bezlepkový.

Ingredience

Na 2 porce

  • 70 g suchého bulguru
  • 2 menší červené řepy
  • 80 g lučiny
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce směsi sušených italských bylinek
  • 1 lžička drhnuté majoránky
  • 1/2 lžičky soli

Postup

  1. Červené řepy oloupeme a nakrájíme na malé špalíčky. Rozložíme je do zapékací mísy, posypeme italskými bylinkami a majoránkou, lehce osolíme a zakápneme olivovým olejem. Vložíme do trouby a pečeme při 200 °C asi 45 minut. Občas promícháme.
  2. Bulgur spaříme horkou vodou, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Pod pokličkou na mírném plameni vaříme asi 10 minut, dokud se voda nevstřebá.
  3. K červené řepě přidáme pokrájenou lučinu a dáme ještě na 5 minut do trouby. Poté zamícháme a vmícháme uvařený bulgur. Podávat můžeme ihned teplé nebo i studené.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.