Bramborový špalíček s rozmarýnem

Bramborový špalíček s rozmarýnem

Přináším vám do sbírky další tip na slaný chlebíček. Tentokrát jsem do těsta použila bramborové pyré, díky němuž je chlebíček i několik dní po upečení pěkně vláčný a “mokrý”. Do těsta jsem přimíchala i černý sezam, který se řadí mezi takzvané superpotraviny, a který má na náš organismus mnoho pozitivních účinků. Díky vysokému obsahu vitaminů skupiny B a minerálních látek, jako je vápník, zinek, železo, mangan a hořčík, posiluje nervový systém a srdce, upravuje zažívání, funguje jako prevence osteoporózy, je vhodný při anémii a posiluje celkovou obranyschopnost organismu. A sušený mletý rozmarýn celý chlebíček krásně provoní. Nejlépe chutná jen tak, třeba se zeleninovým salátem.

Ingredience

Na 1 chlebovou formu (9 x 28 cm)

  • 2 brambory
  • 80 ml olivového oleje
  • 3 vejce
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 1 lžíce mletého rozmarýnu
  • 1 lžíce černých sezamových semínek
  • 50 g pohankové mouky
  • 80 g bezlepkové mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • pečicí papír

Postup

  1. Brambory oškrábeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme doměkka. Slijeme je, přidáme k nim bílý jogurt a vidličkou vše rozmačkáme na pyré, do kterého vmícháme olivový olej.
  2. V míse smícháme pohankovou a bezlepkovou mouku se solí, sezamovými semínky a rozmarýnem. Přidáme bramborovou směs a všechna vejce rozkvrdlaná vidličkou a vše důkladně promícháme. Nakonec zlehka vmícháme prášek do pečiva.
  3. Formu na chlebíček vysteleme pečicím papírem a naplníme ji těstem.
  4. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C asi 35 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 20 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.