Borůvkový koláč s drobenkou

Borůvkový koláč s drobenkou

Do tohohle lahodného koláče z podmáslí plného borůvek jsem se zamilovala hned po prvním soustu. Pokud máte rádi klasické drobenkové koláče, určitě ho vyzkoušejte. Borůvky ve spojení s vločkovo-mandlovou drobenkou se doslova rozplývají na jazyku.  

Ingredience

Na 1 zapékací formu (28 x 23 cm)

Na těsto

  • 300 g bezlepkové mouky
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 3 lžíce řepkového oleje (máslová příchuť)
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 400 ml podmáslí
  • 300 g čerstvých nebo mražených borůvek
  • 1 balení bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • pečicí papír

Na drobenku

  • 50 g másla
  • 50 g nahrubo mletých mandlí
  • ½ hrnku tmavého třtinového cukru
  • ½ hrnku pohankové mouky
  • ½ hrnku pohankových vloček

Postup

  1. Bezlepkovou mouku smícháme se třtinovým cukrem a rozpuštěným máslem. Přidáme olej, rozšlehaná vejce a podmáslí a vypracujeme těsto. Nakonec přimícháme prášek do pečiva.
  2. Troubu předehřejeme na 190 °C. Zapékací formu vysteleme pečicím papírem a vlijeme do ní těsto. Navrch dáme borůvky.
  3. Nakonec si připravíme drobenku: v míse smícháme rozměklé máslo s mletými mandlemi, třtinovým cukrem, pohankovou moukou a vločkami.
  4. Drobenkou posypeme koláč a dáme péct do trouby přibližně na 70 minut.

 



Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.