Bezlepkový makovec s kokosovými chipsy

Bezlepkový makovec s kokosovými chipsy

Po delší době přidávám na web opět jeden bezlepkový recept na úžasný sladký moučník. Tentokrát se jedná o makovec připravený z pohankové a kokosové mouky vyšperkovaný proteinovým práškem, což ocení hlavně všichni sportovní nadšenci. Toto je jednodušší varianta, kdy jsem marmeládu zamíchala přímo do těsta, pokud byste si s tím chtěli trochu vyhrát, můžete po upečení makovec rozříznout, plát namazat marmeládou a zase slepit s druhým plátem. Jako ozdobu jsem zvolila kokosové lupínky, ale zrovna tak můžete použít i plátky mandlí nebo čokoládovou či citronovou polevu. Záleží, čemu dáváte přednost.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 26 cm)

  • 100 g rostlinného tuku
  • 2 vejce
  • 300 ml mléka
  • 50 g krystal cukru
  • 55 g mletého máku
  • 80 g pohankové mouky
  • 40 g kokosové mouky
  • 30 g proteinového prášku
  • 2 lžičky bezlepkového prášku do pečiva
  • 4 lžíce domácí malinové marmelády
  • pečicí papír

Postup

  1. Rostlinný tuk rozpustíme a až trochu vychladne, přidáme cukr, marmeládu a mletý mák a důkladně promícháme.
  2. Pohankovou mouku, kokosovou mouku, proteinový prášek a prášek do pečiva promícháme. Vejce rozkvrdláme v mléku.
  3. K makové směsi po částech vmícháme sypkou směs a vejce s mlékem. Vymícháme hladké těsto, které dáme do koláčové formy s pečicím papírem. Povrch posypeme kokosovými lupínky.
  4. Makovec pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C asi 35 minut (pouze zespodu). Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 20 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.