Bezlepkové polomáčené ořechové bochánky

Bezlepkové polomáčené ořechové bochánky

Ořechové bochánky se skořicí patří mezi tradiční české cukroví. Dají se připravit v klasické verzi, jak je dělají naše babičky, i v modernější, zdravější. Stačí, když místo klasické hladké mouky použijete pohankovou mouku, která je zdravější, bezlepková a také zanechá příjemnou oříškovou stopu, plus bezlepkové ovesné vločky, a bílý rafinovaný cukr nahradíte tmavým třtinovým. Tyhle bochánky prostě nesmí na tácu s vánočním cukrovím chybět.

Ingredience

Na asi 30 kusů

  • 90 g pohankové mouky
  • 90 g ovesných bezlepkových vloček
  • 100 g másla
  • 50 g světlých sezamových semínek
  • 100 g mletých lískových ořechů
  • 50 g mletých mandlí
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 lžíce skořice
  • 1 lžička jedlé sody
  • cukrářská čokoládová poleva
  • lískové ořechy na ozdobu
  • pečicí papír

Postup

  1. Vločky dáme do robotu a krátce promixujeme do konzistence hrubé mouky.
  2. V míse promícháme pohankovou mouku se skořicí, cukrem a jedlou sodou. Přimícháme rozmixované vločky, sezamová semínka, mleté mandle a mleté lískové ořechy.
  3. Máslo zahřejeme, necháme lehce vychladnout a přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 20 minut odležet do lednice.
  4. Z těsta tvarujeme bochánky a pokládáme je na plech s pečicím papírem. Uprostřed každého uděláme malý důlek.
  5. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 15 minut.
  6. Až bochánky trochu vychladnou, umístíme do důlku lískový ořech a namočíme je v čokoládové polevě.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.