Bazalkové pesto s piniovými oříšky

Bazalkové pesto s piniovými oříšky

Bazalkové pesto je důkazem toho, že v jednoduchosti je síla. Připravit ho lze na mnoho způsobů, třeba i se sušenými rajčaty, bylinkami (například meduňkou nebo oreganem) nebo vlašskými ořechy či různými semínky. Já však dávám přednost klasice. Jen k piniovým oříškům přidávám ještě jádra loupaných mandlí, která mají jemnou a sladkou chuť, a podle mě se s piniovými oříšky a parmezánem skvěle doplňují. Bazalkové pesto můžete konzumovat například s opečenou bagetkou, bramborami, špagetami nebo ho použít i při přípravě domácí pizzy místo rajčatového nebo sýrového základu.

Ingredience

  • 1 svazek čerstvé bazalky
  • 3 stroužky česneku
  • 150 ml olivového oleje
  • 30 g piniových oříšků
  • 30 g loupaných mandlí
  • 50 g parmezánu
  • sůl, pepř

Postup

  1. Lístky bazalky otrháme, opláchneme a necháme okapat. Pak je dáme do mixéru. Přidáme stroužky česneku, špetku soli a pepře, loupané mandle a polovinu piniových oříšků a zalijeme asi 100 ml olivového oleje. Při nízkých otáčkách rozmixujeme na pyré.
  2. Přilijeme zbytek olivového oleje a vmícháme najemno nastrouhaný parmezán.
  3. Pesto přendáme do skleniček, posypeme zbytkem piniových oříšků, uzavřeme a dáme do lednice.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.