Batátový chlebíček

Batátový chlebíček

Tento batátový bochánek patří k mým nejoblíbenějším pokrmům. Udělat by se dal i z klasických brambor, ale nebude to “ono”. Sladké brambory mu totiž dodají výjimečnou a nenahraditelnou jemnou chuť a vláčnost. Chlebíček je výborný teplý, ale i studený. Jíst ho můžete jen tak, nebo místo pečiva k zeleninovému salátu či pečené nebo dušené zelenině, nebo, pokud jste masoví jedlíci, tak k ugrilované rybě nebo masu.

Ingredience

Na 1 zapékací chlebovou formu (8 x 22 cm)

  • 300 g batátů
  • 60 g másla
  • ¾ hrnku pohankové mouky
  • 1 vejce
  • ½ hrnku pohankových vloček
  • 200 ml polotučného mléka
  • 30 g strouhaného parmezánu
  • 3 lžíce směsi sušených italských bylinek
  • 2 lžíce chia semínek
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžička bezlepkového kypřícího prášku do pečiva
  • pečící papír

Postup

  1. Batáty očistíme (loupat nemusíme), nakrájíme na kousky a poskládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Dáme péct na zhruba 30 minut do trouby na 180 °C.
  2. Do hluboké mísy dáme na kostky nakrájené máslo a necháme při pokojové teplotě změknout. Pak do mísy přidáme horké batáty a pomocí šťouchadla rozmačkáme.
  3. Přisypeme pohankovou mouku a vločky, přiklepneme vejce a promícháme metličkou. Nakonec pozvolna vmícháme mléko.
  4. Osolíme, ochutíme bylinkami a chia semínky a přimícháme kypřící prášek.
  5. Zapékací formu vysteleme pečícím papírem a vlijeme těsto. Posypeme nastrouhaným parmezánem a dáme péct na 45 až 50 minut do trouby na 170 až 180 °C.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.