Banánový koláč s kokosem a čokoládovou polevou

Banánový koláč s kokosem a čokoládovou polevou

Konečně jsem pro vás po delší době opět připravila recept na chutný moučník zcela bez lepku. Pokud máte rádi stejně jako já banánové koláče, buchty a řezy, pak určitě vyzkoušejte tento recept. Díky banánům a zakysané smetaně je koláč pěkně vláčný, takže vám nebude “drhnout” v krku. V těstě je také strouhaný kokos, díky kterému má koláč nejen skvělou chuť, ale i vůni. A pomyslnou třešinkou je čokoládová poleva, kterou samozřejmě můžete vynechat, pokud si hlídáte štíhlou linii.

Ingredience

Na 1 vyšší plech (20 x 30 cm)

  • 2 větší zralé banány
  • 50 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 60 g moučkového třtinového cukru
  • 40 g strouhaného sušeného kokosu
  • 370 g zakysané smetany
  • 30 g banánové mouky
  • 40 g celozrnné rýžové mouky
  • 1 odměrka proteinu toffee pudding
  • 1/2 balení bezlepkového prášku do pečiva
  • cukrářská čokoládová poleva extra tmavá
  • pečicí papír

Postup

  1. Banány oloupeme, vidličkou rozmačkáme na kaši a dáme do mísy. Přidáme olej a obě vejce a pečlivě promícháme.
  2. Přimícháme banánovou a rýžovou mouku, a pak postupně přidáme zakysanou smetanu. Nakonec vmícháme cukr, kokos, proteinový prášek a prášek do pečiva.
  3. Plech vysteleme pečicím papírem a naplníme těstem. Povrch uhladíme stěrkou.
  4. Koláč pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě 25 až 30 minut.
  5. Až koláč trochu vychladne, rozetřeme na něj polevu, kterou připravíme podle návodu. Necháme dobře zatuhnout, ideálně v lednici.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.