Banánovo-kokosový koláč se švestkami

Banánovo-kokosový koláč se švestkami

Pokud máte doma nějaký extra zralý zapomenutý banán, byla by škoda ho vyhazovat. Můžete jej využít pro přípravu nejen skvělého banánového smoothie či mléčného koktejlu, ale také tohoto lahodného a zdravého bezlepkového koláče. Těstu propůjčí vláčnost i jemnost, a také jedinečnou chuť. A kromě toho je spojení banánu, kokosové mouky a švestek prvotřídní. Navíc je v těstě také proteinový prášek, takže je koláč i bohatý na důležité bílkoviny.

Ingredience

Na 1 koláčovou formu (ø 28 cm)

  • 50 g másla
  • 65 ml kokosového oleje
  • 1 větší měkký banán
  • 150 g bílého jogurtu
  • 3 vejce
  • 40 g čirokové mouky
  • 75 g kokosové mouky
  • 40 g krystalového cukru
  • 1 vanilinový cukr
  • 2 odměrky vanilkového proteinu
  • 1/2  balení prášku do pečiva bez lepku
  • 10 švestek
  • pečicí papír

Postup

  1. Máslo rozpustíme a smícháme s kokosovým olejem.
  2. Banán rozmačkáme vidličkou, smícháme s jogurtem a vajíčky. Dobře promícháme metličkou nebo krátce prošleháme ručním šlěhačem.
  3. V míse smícháme čirokovou a kokosovou mouku, oba cukry, protein a prášek do pečiva. Pak postupně vmícháme máslovou směs a jogurtovou, a důkladně zamícháme, aby se všechny suroviny propojily.
  4. Těstem naplníme koláčovou formu s pečicím papírem. Navrch rozložíme pokrájené švestky.
  5. Pečeme v troubě při 175 °C asi 35 minut, pak snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 15 až 20 minut.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.