Aromatická jáhlová kaše s hrozny

Aromatická jáhlová kaše s hrozny

Jáhly jsou úžasnou bezlepkovou potravinou. Připravit se dají nasladko i naslano. Já z nich nejraději dělám snídaňové a svačinové kaše s ovocem, medem, semínky nebo oříšky. Jsou lehce stravitelné, přitom ale syté a hodně výživné – obsahují pro tělo důležité bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerální látky jako třeba zinek, draslík a hořčík. Navíc mají i zahřívací funkci, proto jsou ideální hlavně v chladném a zimním období. Pokud máte slabost pro skořici a voňavé sladké koření, určitě vyzkoušejte tento jednoduchý a zdravý recept.

Ingredience

Na 2 porce

  • 50 g syrových jáhel
  • 1 lžíce másla
  • 200 ml polotučného mléka
  • 150 g červených hroznů
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička raw kakaového prášku
  • špetka mletého hřebíčku
  • špetka muškátového oříšku

Postup

  1. Jáhly opakovaně propláchneme horkou vodou. Dáme je do hrnce, přidáme lžičku másla a přilijeme mléko. Pozvolna přivedeme k varu a pak na mírném plameni pod pokličkou vaříme asi 15 minut. Občas zamícháme.
  2. Hroznové víno nakrájíme na dílky a odstraníme zrníčka. Dáme do kastrůlku a na mírném plameni zahřejeme. Přidáme javorový sirup, skořici, kakaový prášek a trošku mletého hřebíčku a muškátového oříšku. Přiklopíme a pod pokličkou povaříme asi 5 minut, dokud víno trošku nezměkne.
  3. Nakonec přidáme uvařené jáhly a dobře promícháme. Podáváme teplé, nebo i studené.


Tento web využívá soubory cookies. Používáním webu souhlasíte s použitím souborů cookie.